Durant l’acte inaugural, a càrrec de la presidenta de l’associació, Maria Combalia, i de la regidora de Benestar Social i Educació de l’Ajuntament de Banyoles i consellera comarcal, Esther Busquets, s’ha posat de relleu la importància del projecte per al territori. “Amb aquesta iniciativa donem resposta a necessitats detectades del col·lectiu afectat de la comarca”, ha dit Busquets. Per la seva banda, Combalia ha manifestat el benefici del nou suport per a les famílies: “Els familiars afectats hi compartim vivències, neguits i exposem una realitat pròpia i alhora comuna. Ens ajuda a tirar endavant”. Tant la presidenta com la regidora han posat en valor l’acord signat pel que significa acostar els serveis al lloc de residència de les persones que el necessiten.
El nou GAM de Banyoles es durà a terme al Casal del Barri de Can Puig (C/Figueres 49) tots els dijous d’11 a 13.00 hores, a partir d’avui.
Descàrrega emocional
Els Grups d'Ajuda Mútua (GAM) són un recurs comunitari creat per a les famílies de persones amb problemes de salut mental, amb l’objectiu d’oferir un espai d’orientació, de familiar a familiar i d’afectat a afectat, davant els problemes derivats del trastorn mental, amb la finalitat de compartir experiències, fer descàrrega emocional amb persones afins que entenen què passa, donar informació efectiva i contrastada com a usuaris, i crear un ambient d’ajuda mútua i suport social. Els GAM estan dinamitzats per una persona experta en dinàmiques de grup de l’associació de familiars, que ofereix aquest servei a diferents punts de la demarcació gironina.
L’associació ja disposa de dos Grups d’Ajuda Mútua a Girona, un a Blanes i un a Palafrugell. Cada grup manté una activitat setmanal i en el seu conjunt se n’han beneficiat l’any 2018 seixanta persones. La participació és de deu persones per grup.
L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques
L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997, gràcies a la iniciativa d'un conjunt reduït de famílies de persones
que tenien algun tipus de trastorn mental. La finalitat dels fundadors fou la creació d'una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Avui dia, l'entitat està formada per 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques.
L’associació estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació: l’àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori.
Des d'aquesta àrea s’organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i ara també al Pla de l’Estany, i l’Escola de pares; l’àrea sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials i s’organitzen les vacances anomenades “respirs familiars”, que tenen com a objectiu que els usuaris puguin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador i normalitzador, en benefici de la pròpia autonomia i sense oblidar la diversió i l'entreteniment. La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants. L’entitat organitza cada any la setmana commemorativa al Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l'OMS el 10 d'octubre per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquest mateix objectiu.
Més informació: Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa. Tel. 972222370 – 678580347 info@pluralcomunicacio.com