L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és un referent en salut mental comunitària
Pacients d'una unitat d'hospitalització de salut mental, en una imatge d'arxiu. / Norma Vidal
Dora Santamaria Colomer · Presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques
L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques treballa des de fa més de vint-i-cinc anys per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i la de les seves famílies. Amb una trajectòria consolidada, s’ha convertit en un referent en salut mental comunitària a les comarques gironines.
L’associació es va presentar oficialment el 29 d’abril del 1998, impulsada per Maria Combalia. Aquell mateix any va crear el servei d’atenció a les famílies, que avui opera coordinadament amb la xarxa sanitària i social del territori. El 1999, es van impulsar els primers Grups d’Ajuda Mútua (GAM) que s’estendran en poc temps a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i el Pla de l’Estany. El 2003, es va posar en marxa el primer club social a Girona, seguit del de Figueres el 2010, i els de Blanes i Palafrugell el 2018.
L’entitat ofereix suport psicològic, grups d’ajuda mútua, assessorament individualitzat i activitats de lleure i socialització, a més de programes de sensibilització i formació.
El 2017, es va crear l’Escola de Famílies, un projecte pioner a Girona per donar eines als familiars per afrontar el dia a dia. El 2019, va néixer l’Espai Àgora, destinat exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars. I el 2021, durant la pandèmia, l’entitat va reforçar el suport a les famílies incorporant un servei d’atenció psicològica per millorar la convivència amb la malaltia. Des del 2016, també disposa d’un Servei Jurídic per assessorar en matèria legal.
Actualment, l’entitat gestiona 160 places de clubs socials que atenen unes 200 persones cada any. Aquests clubs, subvencionats pel Departament de Drets Socials i Inclusió, promouen hàbits saludables, independència i participació comunitària.
El 2003, es van iniciar els «Respirs Familiars», estades de lleure per fomentar l’autonomia i la inclusió social. Des d’aleshores, s’han organitzat més de cent estades arreu d’Espanya.
L’associació treballa activament per combatre l’estigma associat als trastorns mentals mitjançant xerrades, jornades i campanyes de sensibilització. Cada any, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, organitza activitats per visibilitzar la realitat de les persones afectades i reivindicar millores en l’atenció i els serveis públics.
Tot i els avenços assolits, encara hi ha mancances en recursos i suport a les famílies. L’objectiu de l’associació és garantir una atenció personalitzada i una societat més inclusiva per a les persones amb problemes de salut mental. Amb Dora Santamaria al capdavant, Família i Salut Mental de Girona i Comarques manté el seu compromís ferm: seguir donant veu i acompanyant un col·lectiu que, durant massa temps, ha estat silenciat.
Totes les persones que ho necessitin poden contactar amb Família i Salut Mental a l’Hotel d’Entitats de Girona, de dilluns a divendres, de 9 o 19 o a través de la web: www.familiaisalutmental.cat
FONT: Diari de Girona