Notícies

  Tornar

  03/04/2025

Portes obertes. Família i Salut Mental: veu i suport

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és un referent en salut mental comunitària

 

Pacients d'una unitat d'hospitalització de salut mental, en una imatge d'arxiu. / Norma Vidal

Dora Santamaria Colomer · Presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques treballa des de fa més de vint-i-cinc anys per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental i la de les seves famílies. Amb una trajectòria consolidada, s’ha convertit en un referent en salut mental comunitària a les comarques gironines.

L’associació es va presentar oficialment el 29 d’abril del 1998, impulsada per Maria Combalia. Aquell mateix any va crear el servei d’atenció a les famílies, que avui opera coordinadament amb la xarxa sanitària i social del territori. El 1999, es van impulsar els primers Grups d’Ajuda Mútua (GAM) que s’estendran en poc temps a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i el Pla de l’Estany. El 2003, es va posar en marxa el primer club social a Girona, seguit del de Figueres el 2010, i els de Blanes i Palafrugell el 2018.

Serveis i programes

L’entitat ofereix suport psicològic, grups d’ajuda mútua, assessorament individualitzat i activitats de lleure i socialització, a més de programes de sensibilització i formació.

El 2017, es va crear l’Escola de Famílies, un projecte pioner a Girona per donar eines als familiars per afrontar el dia a dia. El 2019, va néixer l’Espai Àgora, destinat exclusivament a persones amb problemes de salut mental, sense presència dels familiars. I el 2021, durant la pandèmia, l’entitat va reforçar el suport a les famílies incorporant un servei d’atenció psicològica per millorar la convivència amb la malaltia. Des del 2016, també disposa d’un Servei Jurídic per assessorar en matèria legal.

Clubs socials i respirs familiars

Actualment, l’entitat gestiona 160 places de clubs socials que atenen unes 200 persones cada any. Aquests clubs, subvencionats pel Departament de Drets Socials i Inclusió, promouen hàbits saludables, independència i participació comunitària.

El 2003, es van iniciar els «Respirs Familiars», estades de lleure per fomentar l’autonomia i la inclusió social. Des d’aleshores, s’han organitzat més de cent estades arreu d’Espanya.

La lluita contra l’estigma

L’associació treballa activament per combatre l’estigma associat als trastorns mentals mitjançant xerrades, jornades i campanyes de sensibilització. Cada any, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, organitza activitats per visibilitzar la realitat de les persones afectades i reivindicar millores en l’atenció i els serveis públics.

Un futur amb reptes i compromís

Tot i els avenços assolits, encara hi ha mancances en recursos i suport a les famílies. L’objectiu de l’associació és garantir una atenció personalitzada i una societat més inclusiva per a les persones amb problemes de salut mental. Amb Dora Santamaria al capdavant, Família i Salut Mental de Girona i Comarques manté el seu compromís ferm: seguir donant veu i acompanyant un col·lectiu que, durant massa temps, ha estat silenciat.

Totes les persones que ho necessitin poden contactar amb Família i Salut Mental a l’Hotel d’Entitats de Girona, de dilluns a divendres, de 9 o 19 o a través de la web: www.familiaisalutmental.cat

FONT: Diari de Girona

  Tornar