Notícies

  Tornar

  07/05/2021

Can Ninetes acull el projecte antiestigma de l’Associació Família i Salut Mental de Girona per Temps de Flors

Un projecte inspirat en Yayoi Kusama

El projecte consta de dues parts. Una exterior, en què la façana del centre cívic queda totalment revestida de punts de colors de totes mides en homenatge a Yayoi Kusama, escriptora i artista precursora dels moviments d’art pop, minimalisme i art feminista. Diagnosticada amb trastorn obsessiu compulsiu, la seva obra i punts de colors estan exposats als museus més prestigiosos del món. Acompanyen a la decoració de les parets, cercles al terra, amb herba i flors de colors. D’altra banda, a l’interior de Can Ninetes s’ha projectat una exposició basada en l’obra internacional de l’artista japonesa i en les creacions pròpies de les persones usuàries del club social de l’associació de familiars a Girona, un treball de llarg recorregut dut a terme al taller d’art. “A través d´aquest projecte volem mostrar al visitant, la genialitat i la capacitat creativa de les persones que tenen un trastorn mental”, explica la presidenta de l’entitat, Maria Combalia.

Servei a 300 famílies

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997 per un grup de famílies de persones que tenien algun tipus de problema de salut mental. Volien crear una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Avui dia, l'entitat dona servei a més de 300 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques. La seva seu està ubicada a l’Hotel d’Entitats de Girona.

L’associació estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació: l’àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d'aquesta àrea s’organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres, Palafrugell i Pla de l’Estany i l’Escola de pares; l’àrea sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials d’arreu de la demarcació i s’organitzen les vacances anomenades “respirs familiars”. La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants i organitza activitats per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals.

Peu de foto. Autor. Associació Família i Salut Mental
Persones usuàries de l’entitat treballant els últims serrells del projecte Temps de Flors 2021.

 

  Tornar