Notícies

  Tornar

  12/03/2018

Es posa en marxa l’Escola de Pares en salut mental

L’escola consisteix aquest primer any en una activitat mensual estructurada en una part d’informació teòrica i en una part de treball sobre casos, on la participació dels pares és la raó de ser. Les classes estan impartides pels professionals especialitzats de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i s’organitzen com si fossin un taller monogràfic. Es treballa en grup i a títol individual, quan és necessari.

L’Escola de Pares es posa en marxa com a un projecte pilot al 2018 i els professionals que hi intervindran al llarg de curs són experts del Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’IAS. En aquesta fase inicial s’han programat set tallers. La primera classe, impartida per les psiquiatres Isabel Mitjà i Cristina Gisbert, cap del servei, va tenir lloc la setmana passada i es va centrar en l’inici de la malaltia i en com actuar en relació amb la sobreprotecció o autonomia dels fills. El proper 18 d’abril es tractarà l’autonomia en l’àmbit domèstic, tractant aspectes com ara l’higiene o l’aïllament i anirà a càrrec dels psiquiatres Rafel Malagón i Jaime Pérez. La sessió següent, conduïda per la psicòloga clínica Susana Romero i la psiquiatra Maria Bosch, serà el 8 de maig i anirà sobre les al·lucinacions i els deliris i com els pares poden ajudar en aquests casos. L’última classe tractarà la gestió econòmica i s’impartirà el 6 de juny, a càrrec de la treballadora social Belen Reyes.

Durant el segon semestre de l’any s’ha previst la programació de tallers centrats en què fer quan els fills es neguen a rebre tractament farmacològic, en com podem ajudar en els efectes secundaris i què poden fer els pares quan la persona afectada diu que no necessita ajuda.

Els temes proposats volen donar resposta a problemes habituals en que es troben els pares quan un fill és diagnosticat amb malaltia mental. Cada classe està limitada a 20 places perquè els assistents puguin treure el màxim de profit.

El Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l’IAS atén persones amb un trastorn mental greu. Proporciona tractament rehabilitador basat en donar coneixement i estratègies que ajudin a la persona a ser autònoma, responsable de la seva malaltia i a recuperar el seu projecte de vida en la mesura que sigui possible. Les eines que s’utilitzen són, bàsicament, tallers, grups psicoterapèutics i psicoeducatius. Consta de dues  unitats, una unitat de subaguts, amb  50 llits, que té com a objectiu prioritari, a més de la millora clínica, assolir una funció rehabilitadora i de reinserció a curt i mig termini. Ofereix serveis dirigits a les persones amb trastorns mentals greus, sovint d’evolució crònica on predominen els dèficits o inconvenients vinculats a la malaltia i que comprometen greument el nivell d’autonomia del malalt. L’altra unitat és unitat residencial destinada en l’actualitat únicament als usuaris procedents de l'antic Hospital Psiquiàtric, que van quedar i estan exclosos de la xarxa social. Aquesta unitat fa anys que ja no accepta nous ingressos i es reconvertirà en un programa de suport comunitari sense cap plaça residencial.



Peu de foto: Primera classe de l’Escola de Pares centrada en l’inici de la malaltia.


  Tornar