Notícies

  Tornar

  08/01/2018

Primer Club Social per a persones amb malaltia mental al Baix Empordà

L’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques ha presentat avui el primer club social del Baix Empordà dirigit a persones amb malaltia mental. Aquest nou recurs, ubicat a Palafrugell i gestionat per l’associació de familiars, està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de l’Ajuntament de Palafrugell. Han intervingut en l’acte inaugural, que ha tingut lloc al Teatre Municipal de Palafrugell, la presidenta de l’associació, Maria Combalia, l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, i el psicòleg clínic de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària al Baix Empordà, Agustí Camino. La presidenta de l’associació ha posat de relleu la importància del nou equipament per a la rehabilitació i la inclusió social de les persones que tenen una malaltia mental i el compromís de l’entitat per seguir lluitant per incrementar aquest tipus de recursos i d’altres serveis que contribueixin a “millorar la vida de les persones amb trastorn mental i les seves famílies”. En aquest sentit, el doctor Carreras ha destacat la inversió del Departament de Salut en l’atenció a la salut mental al conjunt del territori català, que computa més de sis milions d’euros en el cas de la demarcació de Girona (2017-2018). Aquest fet ha permès posar en marxa un conjunt de programes i serveis comunitaris d’atenció a la salut mental a la regió sanitària i augmentar el nombre de treballadors de diferents perfils a tots els centres de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions amb un total de prop de 60 professionals.



Funció rehabilitadora i d’inclusió social



Els clubs socials constitueixen una estructura de suport social i tenen com a missió contribuir a que les persones amb trastorn mental utilitzin les activitats de lleure per assolir hàbits de salut, independència i participació en la comunitat, incidint i donant suport al projecte vital de la persona. Els clubs socials tenen una funció rehabilitadora i d'inclusió social, i posen l'èmfasi en la participació activa de l'usuari, fomentant espais d'autogestió i d'ajuda mútua. Es treballa la socialització de les persones amb trastorns mentals a través de les seves capacitats amb un programa grupal d'activitats i de tallers amb seguiment individualitzat, on la persona és la protagonista en decidir l'ocupació del seu temps. El club social de Palafrugell s’obre amb 30 places.

El psicòleg clínic dels equipaments especialitzats de salut mental del Baix Empordà, Agustí Camino, també ha posat en valor la funció del club social i ha destacat la tasca de l’associació per al col·lectiu. En el mateix sentit s’ha pronunciat l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que ha posat l’accent en la necessitat del recurs per al territori. Les activitats dels clubs són el mitjà per aconseguir els objectius de rehabilitació dins la comunitat amb les persones usuàries i són tan diverses com diferents són les seves necessitats. Es fan activitats com ara anglès, costura, cuina, dibuix o esports, fins a estimulació cognitiva, excursions, informàtica, manualitats, teatre, etc. Actualment, l’associació disposa de clubs socials a Girona, Figueres, Palafrugell i Blanes.

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, gestionada per l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya, Institut d’Assistència Sanitària, té una població de referència al Baix Empordà de 101.514 habitants majors de 18 anys i 24.358 menors de 18 anys (dades 2016). L’any 2016, el centre de salut mental d’adults, que dona servei especialitzat a la comarca des dels equipaments de Platja d’Aro va atendre 2.219 pacients (16,45% del conjunt de pacients atesos a la Regió Sanitària de Girona). D’aquest total d’usuaris, 694 acudien al centre per primera vegada. En el seu conjunt es van fer un total de 11.775 visites, que corresponen a la suma de primeres visites, visites successives, visites externes i sessions grupals. Pel que fa al centre infantojuvenil, l’equip va atendre un total de 830 pacients, del quals 322 eren casos nous. Es van fer un total de 4.214 visites.

Segons diagnòstic, de la població atesa al centre d’adults, un 29,5% va ser tractada per un trastorn de l’estat d’ànim; un 19% per trastorn adaptatiu, un 17,8% per un trastorn psicòtic i un 14,3% per trastorn d’ansietat. El 8,8% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la personalitat. Per la seva banda, el centre d’atenció a la salut mental infantojuvenil, va diagnosticar un 16,7% dels usuaris per un trastorn de dèficit de l’atenció i hiperactivitat (TDHA), un 10,6% per un trastorn de conducta alimentària, un 10,1% per un trastorn d’ansietat, un 9,6% per trastorns emocionals de la infància i un 8% per un trastorn de l’espectre autista. El 5,9% restant correspon a un diagnòstic de trastorn de la conducta.

En relació amb l’atenció a les addiccions, l’any 2016, el CAS del Baix Empordà va atendre un total de 650 persones, de les quals 195 eren casos nous. En el seu conjunt es van fer un total de 3.863 visites (suma de visites d’acollida, primeres visites i successives). L’activitat de visites realitzades puja a 7.063 sumant-hi l’atenció per control de tòxics, dispensació de metadona, visites externes a la comunitat i a domicili, sessions grupals i acollides a famílies.



L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques



L'Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques és una entitat sense ànim de lucre creada l'any 1997, gràcies a la iniciativa d'un conjunt reduït de famílies de persones que tenien algun tipus de trastorn mental. La finalitat dels fundadors fou la creació d'una plataforma que actués per vetllar pels drets d'aquestes persones i les seves famílies i que lluités per cobrir les seves necessitats. Avui dia, l'entitat està formada per més de 250 famílies i el seu àmbit territorial és Girona i les seves comarques.

L’associació estructura el seu treball en tres àmbits d’actuació: l’àrea familiar, com a espai d'acollida, informació, atenció, orientació i suport que funciona de forma coordinada amb altres serveis de l'entitat i amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social del territori. Des d'aquesta àrea s’organitzen els Grups d'Ajuda Mútua (GAM), amb grups a Girona, Blanes, Figueres i Palafrugell; l’àrea sociosanitària, des d’on es gestionen els clubs socials i s’organitzen les vacances anomenades “respirs familiars”, que tenen com a objectiu que els usuaris puguin gaudir del seu temps lliure en un ambient integrador i normalitzador, en benefici de la pròpia autonomia i sense oblidar la diversió i l'entreteniment. La tercera àrea és la de sensibilització social, a través de la qual l’associació organitza xerrades obertes a tothom, a càrrec d'experts de l'àmbit de la salut mental en les seves diferents vessants. L’entitat organitza cada any la setmana commemorativa al Dia Mundial de la Salut Mental, fixat per l'OMS el 10 d'octubre per donar a conèixer i sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals i participa en diferents iniciatives ciutadanes amb aquest mateix objectiu.



Per a més informació us podeu posar en contacte amb:

Plural Comunicació, gabinet de comunicació i premsa

Tel. 972222370 – 678580347 – info@pluralcomunicacio.com


  Tornar